Bumbac. Și briza Mediteranei.

Lasă-ți imaginația să curgă. Te afli pe nisipul coastei Mării Mediterane. E una din acele zile simple de vară toridă, unde singurele sunete sunt strigătele distante ale pescărușilor năpustindu-se în valuri, râsetele copiilor dizolvându-se pe fundalul acordurilor liniștite ale cântecului mării. Îți întinzi brațele pe nisipul fin. Picături din spuma sărată îți vizitează din când în când pielea. O mamă își dojenește fiul la mile distanță. Soarele se pregătește să înnopteze sub un cer roșu. Iar tu... tu nu te-ai simțit nicicând mai aproape de pace.

Dacă ți-am spune, totuși, că nu trebuie să rezervi bilete de vacanță sau să pășești în vreun aeroport pentru a ajunge pe coasta visurilor tale? Echipa Calbau Statement Wear e întotdeauna dedicată nu doar confortului corpului tău, ci și aduceri Mediteranei chiar în căminul tău, grație bumbacului de calitate produs în țări cu tradiție, precum Italia și Franța. E doar adevărul, o simplă atingere a bumbacului nostru grozav te va transporta fără întârziere în cel mai călduros decor de vacanță pe care ți-l poți imagina. Nu e doar bumbac. E bumbac mediteranean.

 

 

Până în ziua de astăzi unul dintre cele mai respectate materiale textile de pe glob, bumbacul își începe tradiția europeană, așa cum poate deja ați ghicit, în bazinul Mediteranei. Secolul șaptesprezece surprinde o scânteie nemaiîntâlnită în dezvoltarea industriei textile în Franța și Italia, lucru care aduce fără întârziere bumbacul la vârful popularității sale. Costul redus și calitățile hidrofile ale țesăturilor ușoare, dar versatile din bumbac iau coasta Mediteranei prin surprindere și, curând, interesul negustorilor francezi pentru mătase coboară considerabil, iar țara se pregătește să pășească pe un nou drum, introducând pentru prima dată ceea ce nouă ne place să numim premium basics. Ciocniri violente cu clasa nobilității nu întârzie să apară, într-atât încât cultivarea, producția sau fabricarea folosind bumbacul ca materie primă sunt, pentru o perioadă, scoase în afara legii. Poporul luptă cu aceste interdicții însă și, după câteva decenii de amenzi aspre și interdicții nefondate, guvernul francez nu poate nega imensa cerere pentru acest nou material al viitorului, iar în jurul lui 1740 interdicțiile sunt ridicate iar țara se așază cu încredere pe traiectoria modernizării industriei textile așa cum o cunoaștem noi astăzi.

  

Alambicată și controversată, istoria bumbacului numără mult mai multe pagini, fiind adesea cosiderată fie banală, fie ingrată, întinată de episoade de colonialism brutal și tiranie, dar virtutea și echilibrul au învins în cele din urmă, iar acum este timpul pentru o nouă pagină în istoria acestui material acum considerat comun. Sănătos, cald și luxuriant deopotrivă, bumbacul mediteranean rămâne până astăzi cea mai prietenoasă țesătură pe care puteți pune mâna.

Și nu vom alege o alta prea curând. 

Echipa Calbau