E timpul să vorbim

DESPRE VISCOZĂ

O colecție pentru vară.

Atunci când ne-am așezat la masa de lucru, în atelierul nostru, pentru a pune la cale direcția de stil și celelalte amănunte ale Colecției Evolution, colecție care era în planurile noastre chiar dinainte de a lansa brandul Calbau, am știut că trebuie să ne alegem ca punct de pornire un material care să inspire aceeași calitate și încredere precum prima noastră alegere de suflet - bumbacul mediteranean. Dezbaterile și planurile noastre au decurs, în mod surprinzător, pentru o echipă cu temperamente puternice și cu acel drive unic care ne oferă și mândrie și încredere, fără întârziere și fără conflict. Viscoză! 

Un material cu o istorie lungă, cu nenumărate calități și cu un mic ton de controversă în industria textilă, viscoza a devenit repede obiectul nostru de studiu pentru colecția de față și, fără să ne încurcăm prea mult în cuvinte, noul nostru material preferat! Vaporos, ușor, elastic, cu calități ecologice, hidrofile și, mai ales, mătăsos pe piele, acest material a devenit ușor centrul Colecției Evolution, o colecție gândită nu doar pentru bărbatul modern, ci și pentru un decor torid de vară.

Natural sau artificial?

Procesată pentru prima dată după mijloace tehnologice rudimentare în 1883, viscoza rămâne în istoria industriei textile ca primul material fabricat de om din lume. ”Ah, totul e clar, atunci”, veți fi tentați să spuneți. ”Vorbim despre un material textil sintetic”. Ei bine, lucrurile sunt ușor mai complicate de atât. Haideți să aruncăm o privire mai atentă.Despre dualitate

Deși viscoza este fără îndoială confecționată de om după procedee chimice și tehnologice complexe, asemănătoare celor folosite la dezvoltarea materialelor textile sintetice, viscoza, cunoscută și drept rayon, are în compoziția sa 100% celuloza ca materie brută. Spre deosebire de materiile prime folosite în producția textilelor sintetice, care sunt lanțuri proteice sau carbohidrați alcătuiți în totalitate de mâna omului, celuloza este o fibră naturală care se regăsește în majoritatea organismelor vegetale și care este responsabilă pentru durabilitatea și structura tulpinilor și a scoarțelor plantelor verticale. 


Prin urmare, viscoza pune laolaltă calități grozave din două lumi separate - costurile joase și posibilitatea de producție la nivel înalt proprii textilelor sintetice, dar și durabilitatea, maleabilitatea și, mai ales, proprietățile ecologice ale textilelor naturale.

De ce viscoză?

Pentru colecția noastră de vară, Colecția Evolution, știam că trebuie să alegem materiale noi, care să reziste temperaturilor înalte și care să ofere în continuare grijă trupului, în vreme ce sunt prietenoase cu soarele direct, perspirația și contactul cu pielea după zile călduroase de plajă. Nu ne-am pierdut câtuși de puțin entuziasmul pentru materialul preferat din catalogul nostru iar aici ne referim, desigur, la bumbacul mediteranean. Viscoza a devenit, însă, ușor, prima noastră alegere pentru o colecție de vacanță, fiind de departă superioară în ce privește retenția umezelii și calitatea ei deosebită de a se așterne ușor pe trup și de a lăsa pielea să respire, indiferent de destinația pașilor dumneavoastră.

Unde zace controversa?

În grijă, desigur. Deoarece procesul tehnologic de manufactură a viscozei presupune procesarea celulozei în mediu umed și apoi ”turnarea” materiei brute și țeserea ei într-un fir ușor de utilizat, textilele croite din viscoză prezintă o rezistență mai scăzută a țesăturii la umezeală. Din nefericire, acest fapt, alături de o neglijență generală a publicului larg la propria garderobă și mențiunile despre spălare și îngrijire detaliate în etichete, au adus o stigmă asupra unui material versatil și flexibil, nu doar în industrie, cât și pe corp. 

Echipa Calbau își păstrează încrederea în calitatea și durabilitatea produselor noastre din viscoză, amintindu-vă să oferiți articolelor achiziționate aceeași grijă cu care le-am croit noi în atelierele noastre. Articolele noastre din viscoză vă vor fi alături mult timp, atâta vreme cât temperaturile de spălare sunt minime, clătirile abundente, stoarcerile ușoare și întinsul la uscat se desfășoară pe o suprafață plană. Nu uitați să verificați mereu secțiunea FAQs pentru informații privind produsele și serviciile noastre, sau să ne contactați direct!

Încă nehotărât?

Nu vă faceți griji. Selecția noastră este deosebit de variată, iar oferta crește cu fiecare sezon. Puteți oricând arunca o privire peste articolele noastre curente, cu compoziții eclectice și îndrăznețe, parte din trei colecții proprii și o colecție capsulă Calbau X, semnată Ilie Năstase.